Трик или оферта - няколко съвета за пазаруване по време на големия шопинг маратон

calendar logo 23 Август 2021
article image

Казват, че няма идеален ден за пазар, но има такъв, който ни предоставя възможност за изгодни оферти и невероятни намаления. Този ден е 26 ноември или станал по-известен като Черния петък.

Историята и името на този международен феномен са толкова любопитни, колкото и ефекта, който наблюдаваме днес.

Терминът „Черен петък“ всъщност води началото си от 1869 г. и финансовата криза в Америка предизвикана от сриването на пазара на злато. Сривът на борсите води след себе си до фалита на множество компании и дружества, за които денят определено е станал „черен“.

Значението на името, което познаваме днес обаче е дадено от полицията в американския град Филаделфия, която определя като „черен“ петъка след Деня на благодарността. Тогава хиляди туристи посещават града за да разгледат и пазаруват, а това прави улиците препълнени, a пoлицaитe тpябвa дa paбoтят извънpeднo, зa дa oвлaдeят гoлeмитe тълпи oт xopa.  Макар и през 50-те години собствениците на магазини да не са харесвали как полицията определя този ден, по-късно започват да се възползват от увеличеното потребление и възможността за по-големи печалби.

Така малко по-малко нагласите започват да се променят и петъчното пазаруване на 26 ноември се превръща в глобална тенденция, носеща намаления и изгодни цени на потребителите по целия свят.

Черният петък стана част и от ежедневието у нас. Все повече хора се възползват от изгодните оферти, които онлайн и физическите магазини отправят.

Но освен с внимание върху намалените цени е важно да знаем и как да се ориентираме из океана от оферти, за да направим наистина добра сделка.

Ето защо:

  • Преди да започнем пазаруването е добре да направим списък с артикулите, които искаме да купим. Така ще бъдем фокусирани единствено върху това, което търсим.
  • Полезно е преди да се втурнем да купуваме да проверим цените на съответните стоки на поне 2 места, за да видим дали наистина така предлаганата оферта е изгодна и намалението коректно.
  • За по-голяма сигурност при онлайн пазаруването е добре да проверим търговеца, от който сме планирали да поръчаме, да видим информацията за фирмата, адреса, данни за контакт и т.н.
  • Макар и дълги и понякога скучни за четене, важно е да се запознаем с Общите условия на съответния онлайн търговец, за да видим какви са възможностите за връщане на закупената стока и/или услуга, сроковете за доставка и употребата на личните ни данни.
  • Ако сме харесали даден продукт онлайн, предварително можем да го запазим в раздел „любими“ в магазина и така в деня на пазаруването, само с няколко клика ще успеем да го открием и поръчаме. Това ни дава възможност и да следим подробности за наличности или промени.
  • Нека имаме едно наум и за дните след Черния петък. Все повече търговци предлагат специални оферти и в първите дни след лудото петъчно пазаруване. „Кибер понеделникът” (Cyber Monday) е едно такова решение. Специалното събитие за онлайн търговците, които искат да мотивират потребителите да пазаруват в понеделника след Черния петък. Онлайн оферти и изгодни промоции само в понеделник, 29 ноември.

 

За Черния петък, Кибер понеделника и всеки друг момент, когато искате да се сдобиете с  желана стока или услуга, знайте, че можете да разчитате на Viva Credit. Довереният партньор, който ще се погрижи да осигури средствата за забравения подарък, новия уред за дома или още един чифт обувки, защото знаем, че винаги можем да намерим още място в гардероба.