Празничните дни и няколко ценни съвета за ...

calendar logo 23 Август 2021
article image
Дойдоха празничните дни, коледното настроение, макар и различно тази година, вече е около нас. И това, че празнуваме първата си Коледа в условия на пандемия, не означава непременно по-малко забавление и приятни емоции. Напротив, семейните празници тази години могат да бъдат и по-уютни и специални, защото се научихме да прекарваме повече време със своите близки и семейство, и да преоткриваме нови начини се чувстваме добре у дома.
 
А за да намалим до минимум празничния стрес, е добре предварително да помислим и организираме не само трапезата и списъка с желани подаръци от Дядо Коледа,  но и дните след това. Важно е отрано да помислим за предстоящите си разходи и бюджет.
 
За да бъдем сигурни, че няма да излезем на червено, трябва да планираме – средствата, които ще ни бъдат необходими за празника и да имаме едно наум и за непредвидени и изненадващи разходи, които могат да се появят. Дори да не бъдат изразходвани веднага, тези спестени пари могат да се отразят добре на бюджета ни в дните и седмиците след края на празничния маратон.
 
Когато говорим за управление на личните финанси и семеен бюджет, това не означава непременно пестене и ограничаване. Понякога доброто управление и ранно планиране са достатъчни, за да успеем да запазим равномерен баланс между доходи и разходи.
 
Ето и няколко съвета, които могат да ни помогнат успешно да управляваме не само разходите, но и свободното си време.
 
Покрийте задълженията си
Плащането на битовите сметки и разходи ще ни даде не само спокойствие, но и отправна точка за това с какъв бюджет оставаме и какви разходи можем да си позволим.
 
Направете сами подаръци
Коледните подаръци, направени вкъщи от нас самите, ще имат не само по-голяма сантиментална стойност за нашите близки и роднини, но и могат да спестят част от разходите, които сме планирали за закупуването им. С улеснения онлайн достъп до различни магазини и услуги, само с няколко клика можем да се сдобием с всички необходими материали, за да създадем един уникален коледен подарък.
И един трик, препоръчан от специалистите. Преди да направим покупка, е добре да изчакаме 48 часа. В период на планиране на разходите ни е добре да не правим импулсивни  покупки. Давайки си време, преди да направим покупка, ще установим дали наистина се нуждаем от продукта, стоката или услугата, която искаме да придобием.
 
Наемайте
Несъмнено в условията на пандемия, подобна идея изглежда несигурна, но високите нива на контрол, които предприемат редица производители могат да ни обещаят защита. Опцията за наемане е добър вариант, когато в желанието си да се сдобием с нова вещ, не се замисляме колко необходима ни е тя и дали често ще я използваме. 
 
Преди да приключим с планирато е важно да помислим и за първите седмици след коледните и новогодишни празници.
За да запазим спокойствието и хармонията в себе си и семейството, е добре да оставим бюджет и за първите дни от новата година. Безспорно новите условия и ограничения, които се наложиха, направиха невъзможни някои от обичайните ни навици и дейности като  достъпа  до ресторанти и заведения, възможността за пътувания и екскурзии, за посещение в салоните за красота и спорт. Но спестените средства, от тези активности могат да се превърнат в спестявания, на които да разчитаме във времето след Коледа.
 
Ако опитите ни за успешно управление на доходите не са дали резултат – надежден варинт е вземането на бърз кредит, който да ни даде сигурност в дните до заплата. 
 
Днес получаването на кредит е по-лесно отвсякога. Използвайки онлайн формите за кандидатстване и чрез гъвкавите си условия, компаниите за бързи кредити предлагат почти моментално одобрение, изцяло онлайн обслужване и възможност за отстъпки за предлаганите кредитни решения.
 
Нека се насладим на едни прекрасни празнични дни в уюта на нашия дом и компанията на нашите близки.
 
Весели празници.