Отново на училище! А пари откъде?

calendar logo 23 Август 2021
article image

Настъпването на първия учебен ден е миг на огромно вълнение, гордост и радост. Еуфорията, че децата се връщат на училище сред своите връстници и преподаватели, е неизбежна. Но това време от годината ни подлага и на огромен финансов стрес. След лято на игри за децата и заслужена почивка настъпва моментът, в който в кратки срокове трябва да им осигурим нови дрехи и обувки, училищна униформа, учебници и огромен списък от помагала и допълнителни пособия. А и да помислим за извънкласните занимания, спорт и спортна екипировка, допълнителни уроци и какво ли още не. С всеки ден сметката се трупа, а разходите през есента съвсем не се изчерпват с това. И така бюджетът ни може да излезе извън релси за дълго време.

Какво можем да предприемем?

Пари от баба и дядо

Едва ли има баба и дядо на света, които не биха направили всичко за своето внуче. Напълно естествено е да пожелаят да помогнат с необходимите суми за новата учебна година, но не трябва да забравяме, че това може много да натовари и техните месечни разходи. И макар че можем да разчитаме на някои подаръци за учениците от своите родители, те ще покрият едва една малка част от необходимото за новия сезон.

Заем до заплата

Популярен кредитен продукт, който редица финансови институции предлагат, е отпускането на пари назаем или бърз кредит до заплата. Така лесно можем да се сдобием с необходимите ни няколкостотин лева, които да върнем с получаването на следващото трудово възнаграждение. Предимствата се крият в бързите процедури за одобрение – понякога отнема дори минути – и в кратките срокове за връщане на заема. А ако се появят обстоятелства, които ни попречат да погасим задълженията си навреме, обикновено имаме опцията да предоговорим условията или да удължим срока на изплащане. Непременно се поинтересувайте дали това е възможност, която избраната от вас кредитна институция е готова да ви предложи в случай на нужда.

Кредитна карта

Когато пазаруваме над бюджета си, често прибягваме до кредитните си карти за бърз достъп до средства за различни покупки. Ако вече имате кредитна карта, изглежда логично да се възползвате от тази спасителна опция. Много от картите на пазара предлагат и гратисен период, в който да върнете похарчените пари без лихва и да не натоварвате семейния бюджет излишно. Наложете си дисциплина, обаче, когато пазарувате с кредитна карта. Лесно можете да се увлечете в импулсивни и излишни покупки, които надхвърлят възможностите ви, или да се поддадете на желанието на децата да притежават някоя по-скъпа дреха или устройство. Така не е изключено да платите солено след време и да съжалите, че не сте се водили по-стриктно по предварително обмисления списък с необходими покупки за училище.

Бърз кредит

В началото на учебната година можете да намерите и много бързи кредити с промоционални условия, а дори и с нулева лихва. Toзи тип кредити са много пoдxoдящи, когато търсите финансиране, което не търпи отлагане. Винаги съобразявайте размера на бързия кредит, така че вноските по него да не се отразят съществено на семейния ви бюджет. Процедурите стандартно са максимално улеснени, а кандидатстването варира от посещение на офис до изцяло онлайн през екрана на телефона, мобилно приложение или компютър. Одобрението се получава от няколко минути до един работен ден, а погасителните схеми са гъвкави и съобразени с възможностите ви. Така лесно, бързо и удобно можете да разполагате с предвидената за училищните разходи сума, когато тя ви е най-необходима.

Правилният избор на бърз кредит зависи от доброто проучване. Свържете се с кредитен консултант, прегледайте сайтовете на компаниите и социалните им мрежи, обърнете внимание на историята им и отзивите на клиентите, отидете на място в офис. Често интернет страниците на фирмите за бързи кредити имат и вградени онлайн калкулатори, с помощта на които лесно можете да се ориентирате какви вноски по заема и какъв срок на погасяване отговарят на възможностите ви. Повечето бързи кредити имат и програми за лоялност, с които нищо чудно да получите бонуси, отстъпки и подаръци, свързани именно с началото на учебната година и всичко необходимо за ученика.