Как да управлявате парите си по време на пандемията от коронавирус

calendar logo 23 Август 2021
article image

Разпространението на коронавирус достигна глобални размери и вече официално е пандемия. Тепърва ще се прогнозират и отчитат влиянието на предприетите мерки за ограничаване на заразата върху икономиките по света. Но всеки от нас вече усеща ефекта му на гърба си, особено пряко заетите в хотелиерстото, ресторантьорството, транспорта, баровете и клубовете, кината и театрите, концертните зали. И докато лесно можем да се запасим с необходими хранителни и санитарни продукти за определен период от време напред, не по-малко важно е да обмислим добре как да управляваме разумно финансите си в следващите месеци.

Ето няколко съвета, които да ви помогнат да предпазите парите си от последиците на коронавируса.

  1. Увеличете спестяванията си за спешни случаи

Ако на работодателя ви се наложи да преустанови дейността си, дори само временно, това може сериозно да се отрази на възможността ви да покривате месечните си разходи. Затова е особено важно всеки от нас да поддържа фонд „бели пари за черни дни“, с който да може да посрещне основни разходи за поне няколко месеца – вноска по ипотека, лизинг за кола, сметки за ток, вода, парно, телефон, основни хранителни стоки и други стоки от първа необходимост, основни лекарства. Не изпадайте в паника, ако нямате достатъчно спестявания. Дори и сега не е късно да започнете да заделяте 50-100 лв. на месец за непредвидени ситуации.

  1. Ползвайте карти, а не пари в брой

Книжните пари и монетите минават през десетки ръце всеки ден. Във времена на пандемия е по-разумно да ограничим ползването на реални пари до максимум където е възможно. Използвайте безконтактни карти в търговските обекти с ПОС терминали, пазарувайте или плащайте битовите си сметки онлайн, за да избегнете струпването на много хора на едно място. Когато е наложително да ползвате книжни пари или да въведете ПИН кода си на ПОС терминал или банкомат, непременно дезинфекцирайте ръцете си веднага след това, без да пипате лицето си или друго преди това.

  1. Застраховки, застраховки, застраховки

Както пандемията от коронавирус ни показа за пореден път, никой от нас не е застрахова срещу внезапно заболяване, което да ви остави във времена или трайна неработоспособност. Освен застраховките за здраве, срещу злополуки, на имота и колата ви, не пренебрегвайте да застраховате и своите задължения. Потърсете повече информация за възможностите, които Viva Credit предлага в тази посока тук.

  1. Използвайте времето си пълноценно

Възможността да работим от вкъщи съществува и в България от години. Разговаряйте с вашия работодател доколко тази опция съществува за вас и как бихте могли да се възползвате. Ако пък извънредните мерки или карантина ви принудят да си останете вкъщи и отрежат временно основния ви източник на доходи, потърсете възможности за надомна работа. Вече се появиха първите видеа с фитнес, йога и пилатес тренировки вкъщи. Някои започнаха да преподават по интернет на децата и учениците, които си стоят вкъщи. Не забравяйте, че всяка криза е и възможност. Дали в тези необичайни времена няма да ви хрумне някоя новаторска и печеливша бизнес идея?

  1. Огледайте се за подходящи инвестиции

Сега е моментът да обмислите инвестиция в различни активи. Така парите, които можете да си позволите да заделяте, ще могат да работят за вас занапред. Огледайте се за подходящи за вас инвестиционни продукти и финансови инструменти или се консултирайте със специалист, който да ви насочи как най-добре да диверсифицирате своя портфейл с оглед на възможностите, които имате.