Как да се справим с разходите през есента?

calendar logo 23 Август 2021
article image

С настъпването на есенния сезон неизбежно се изправяме пред увеличаващите се месечни разходи на домакинството ни. Още с първите септемврийски седмици мнозина от нас са изправени пред задължителните покупки за новата учебна година – нов гардероб за децата, униформи, учебници, помагала и различни пособия, извънкласни занимания и уроци, спорт и спортна екипировка. Към тях добавяме и увеличаващите се сметки за отопление, разходите за подготовка на автомобила и жилището за по-студените месеци, обновяването на личния гардероб при необходимост, подготовката на зимнина и други.

Как да се справим със стреса от растящия семеен бюджет?

Намалете разходите за енергия

Докато времето позволява, прекарвайте повече време на открито. Така хем ще съберете повече слънчеви лъчи за зимата, хем ще отложите включването на първия радиатор или печка за сезона. А и ще прекарвате по-малко време пред телевизора или компютъра, което също влияе на сметката за ток. Вместо да ползвате сушилнята, все още можете да простирате прането навън. А ако готвите вкъщи, ще изпълните дома с допълнителна топлина и уют. Огледайте се и за добри промоции на енергоспестяващи отоплителни уреди, с които допълнително можете да намалите сметките си през студените месеци.

Тренирайте вкъщи или навън

Вместо да харчите пари от бюджета си за престой във фитнес залата, можете да се възползвате от топлите есенни дни, за да спортувате в парка. Времето е идеално за джогинг или за някое от свободните за ползване фитнес съоръжения в близката градинка. Ако спортът на открито не е вашето нещо, спокойно можете да изберете между стотици хиляди клипчета онлайн с упражнения в домашна среда.

Гответе повече вкъщи

Планирайте седмични менюта и пазарувайте за тях накуп от предпочитания от вас магазин с добри оферти и промоции. Ако приготвите по-големи количества, можете да замразите част от храната или да затворите в буркани за бърз обяд или вечеря в по-заетите и напрегнати дни. Така спестявате и пари от ресторанти и не се изкушавате да поръчвате храна за вкъщи. Можете да зарадвате и децата със здравословни закуски за училища, а за вас да предвидите и домашно приготвен обяд на работното място.

Пригответе зимнина

Есенният сезон е богат на земеделска продукция и неслучайно мнозина от нас свързват тези месеци с миризмата на печени чушки и лютеница. Възползвайте се от този период, за да се приготвите вкусна зимнина по бабини рецепти. Лютеница, кьопоолу, сладка и компоти, сиропи... Сега е моментът да се развихрите и да експериментирате и с нови вкусове. Няма нищо по-хубаво от домашно приготвената храна, а когато тя ще ви спести разходи занапред, ползата става двойна. А на зеленчуковите борси ще откриете много продукти на едно място на добра цена. 

Подгответе се с алтернативи

Ако искате да се видите с приятели, но предпочитате да не харчите пари навън, можете спокойно да организирате домашно парти, в което всеки гост да се погрижи да донесе определено ястие или напитка. Значително по-бюджетно ще се забавлявате вкъщи, като послушате заедно с приятели или роднини любимата си музика, гледате филм или играете настолни и други парти игри.

Пригответе колата и дома си за зимата

Огледайте дограмите, обезвъздушете радиаторите, проверете отоплителната техника, с която разполагате. Погрижете се и за автомобила и проверете добрите оферти за неговата поддържка, за смяна на гуми и други ва.

Към кого да се обърнем за спешна финансова помощ?

С част от тези съвети ще спестите пари, но за да намалите разходите си в дългосрочен план, може да се наложи да инвестирате средства сега. Когато те не достигат, има няколко варианта за спешни пари назаем, които да ви помогнат в точния момент.

В подобни моменти често се сещаме за най-близките си хора – роднини и приятели. Изглежда логично именно те да ни помогнат в случай на нужда. И то без да задават излишни въпроси. Не забравяйте, обаче, че личните ни отношения са много динамични и често заемите между близки хора могат да станат причина за напрежение, скандали и дори напълно да прекратите общуването си с даден човек. Популярна практика е служители да се възползват от взаимоспомагателна каса в компанията, в която работят. Последните месеци на криза, обаче поставиха редица бизнеси пред огромни предизвикателства и моментът едва ли е подходящ да се обърнете към работодателя си за заем, пък бил той и минимален. Когато пазаруваме, често се изкушаваме да прибегнем и до кредитната си карта. Несъмнено така имаме финансовия ресурс винаги и навсякъде с нас, но внимавайте да не се полакомите да похарчите много над възможностите си или предварително определения си бюджет. Вариант е да се обърнете и към банката си. Но предвидете да отделите, ако се налага, повече време за кандидатстване и одобрение, а и да получите парите по сметката си, повече документи, които да предоставите, и непременно се информирайте предварително за всички дължими такси.

Пари назаем до заплата или бърз кредит

Популярно решение за спешните ви финансови нужди е бързият кредит до заплата. Така по спешност можете да се сдобиете с няколкостотин лева, които лесно да възстановите със следващото си възнаграждение. Процедурите за одобрение стандартно са бързи, а в случай на нужда можете да предоговорите и условията си или да рефинансирате кредита при други условия. На пазара има и редица добри бързи кредитни продукти с улеснени процедури за кандидатстване и моментално отпускане на средствата по вашата сметка. В зависимост от предпочитанията си можете да се свържете с кредитен консултант, да посетите офис или да управлявате целия процес лесно, бързо и удобно онлайн през мобилно приложение или през сайт на телефона или компютъра си. С много от бързите кредити получавате и редица бонуси, отстъпки и подаръци, които могат да се окажат от полза именно за конкретните ви планирани покупки.