Viva домашното образование: как да се справим с предизвикателството да имаме училище вкъщи?

calendar logo 23 Август 2021
article image

В последните седмици ни се наложи много бързо буквално да се върнем в училище. Класната стая влезе в дома ни и това преобърна изцяло живота вкъщи. Ето няколко полезни съвета как да се справим с предизвикателството „дистанционно обучение“ с най-малко нерви и максимална концентрация на учениците.

Организирайте истинска класна стая

Определете конкретно място в дома или детската стая, което единствено да се ползва за виртуалните уроци, учене и писание на домашни. Запазете режима на децата от времето, когато посещават физическо училище – ставане, тоалет, може дори да носят обичайните си за училище дрехи. Експериментирайте с повърхности и материали, за да наподобите и черна дъска – бели пластмасови или боядисани дървени плоскости, прозорци, маркери за стъкло, тебешири. Създайте график за учене, хранене, почивка и игра, който децата да следват. Предвидете време и за спорт с подходящи упражнения у дома и изкуство – в нета е пълно с концерти класическа музика, виртуални посещения на галерии и музеи, театрални постановки през видеострийминг, документални филми на различни теми.

Възползвайте се правилно от технологиите

Насочете вниманието на децата към образователни видео и онлайн игри. Потърсете безплатни онлайн курсове по различни предмети, където учениците имат възможност и за интеракция един с друг. Организирайте видеоконферентни разговори със съучениците на вашите деца, където те могат да обсъждат материала от деня, да си помагат с домашните и да поддържат връзка помежду си в условията на изолация. Стимулирайте децата да си помагат един на друг.

Възползвайте се от телевизията

Ситуацията в момента е такава, че телевизорът, който обикновено се стремим да ограничаваме, може да ни стане незаменим съюзник. Някои от българските телевизии, вкл. БНТ и Bulgaria On Air, предлагат образователни програми и уроци по различни дисциплини и за различни класове като част от програмата си. Отделно онлайн в YouTube или в детските ТВ канали ще намерите огромен образователен ресурс, с който допълнително да уплътните времето на децата и да съчетаете полезното с приятното.

Включете домашните задължения в учебния процес

Вече е пролет и можете да включите двора или терасата в практическите занятия. Заседете цветя, билки или зеленчуци или наблюдавайте новопоявилите се насекоми и птици и тяхното поведение като част от уроците по биология. Обсъдете промяната на сезоните, увеличената слънчева част на деня и пролетните валежи. Направете някой научен експеримент на балкона. Така дори и вкъщи можете да изследвате и изучавате природата.

Награждавайте усилията

Не забравяйте да мотивирате децата си и да награждавате усилията им. Направете си собствена система от оценки, като внимавате и да не поощрявате допълнително вредни навици като прекомерно хранене с бонбони и чипс или допълнително време с електронните устройства (телефони, таблети, компютри). Може да направите медали за различни постижения, вътрешно състезание за постижения с награждаване. Направете си подаръчни сертификати – напр. един час повече навън след края на изолацията или еднодневна екскурзия сред природата с цялото семейство, еднократно освобождаване от някое домашно задължение като миене на чинии или изхвърляне на боклука, а защо не и ново колело или друга по-голям награда за постоянно добри постижения за по-дълъг период от време.