Честит празник на българската писменост, просвета и култура

calendar logo 23 Август 2021
article image

24 май е сред най-почитаните и любими български национални празници.  На тази дата честваме Деня на славянската писменост, просвета и култура. Денят на светите братя Кирил и Методий – създателите на славянската азбука. Празник на духовното израстване и стремеж към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата.

Обръщайки любопитен поглед назад във времето, откриваме, че според арменски летопис от 1813 г. празникът се отбелязва за първи път в Шумен на 22 май 1813 г. Съвременната история е приела, че за първи път празник в чест на светите братя Кирил и Методий се организира на 11 май 1851 г. в Пловдив. Инициативата е на един от най-известните български възрожденци Найден Геров.

Днес кирилицата е използвана от над 250 млн. души по света. Повод, който ни кара да се гордеем и пазим оставеното ни наследство.  

Всяка година тържествени шествия отбелязват 24 май. Ако искате и вие да отбележите празника, можете да го направите, като подарите на себе си или близките си интересна книга от български автор, а защо не и няколко. Съберете се приятели и организирайте игри на думи. Литературен клуб за една вечер, в който да споделите впечатления от наскоро прочетена книга, също може да се превърне в интересно и забавно преживяване, а защо не и в традиция.

Ние от Viva Credit поздравяваме с този светъл празник на писмеността, просветата и културата всички българи в родината и зад граница. Казват, че думите живеят вечно и написаното остава. Затова нека се отнасяме с уважение към езика и словото. Нека обръщаме внимание красотата на думите всеки ден, когато общуваме.