С четчица в ръка е време да боядисаме великденските яйца

calendar logo 23 Август 2021
article image
Пролет е. Навън се чува песента на птиците, усеща се топлината на слънцето. Пролетта е сезон, който не само олицетворява пробуждането за нов живот, но е приютил и един от най-цветните и любими празници – Великден. Пъстри яйца, сладък аромат на козунак и апетитно агнешко. Великден преплита в себе си семейния уют с вълнението около подготовката на най-красивите яйца и великденска трапеза.
 
Но защо боядисваме яйца? Задавали ли сте си този въпрос? Ние от Viva Credit решихме да потърсим отговора, както и да съберем на едно място любопитни и интересни предложения за боядисване и декориране на яйца, с които да впечатлите околните.
 
От древни времена, много култури и народи виждали в яйцето символ на прераждането. Раждане на нов живот, така както птиците излизат от черупката. Яйцето се превърнало в универсален символ на Великден. Празникът на възкресението. Мистични приказки и интересни легенди за появата на традицията превръщат празника в още по-загадъчно тайнство.
Загадъчни обаче няма да бъдат нашите предложения как да украсите яйцата на трапезата. Събрали сме на едно място някои интересни идеи, с които да заблестите.
 
Боядисване с желатин
Желатинът предлага много възможности за употреба и варианти за декорация. Ние избрахме да споделим с вас един добре изпробван метод. Потапяме свареното яйце в разтворения във вода желатин и докато все още не се е отцедило, поръсваме с боята на прах. Може да разнесем боята с четчица или да оставим да се стече, от което да получим допълнителен красив ефект.
 
Декорация с черупки от яйца
Една нестандартна идея, с която да използваме и счупилите се при варене яйца. Обелваме черупката на вече напуканите яйца и я потапяме в желаната боя, след като изсъхне чупим на по-малки парченца и с помощта на белтък залепваме оцветените парченца върху целите яйца.
 
Декорация с хранителни бои
С различни хранителни бои можем да рисуваме върху бели яйца или върху вече боядисани. Можем да си  помогнем писалка или четка, като дори изобразим или изпишем красиви пожелания за празника.  
 
Великденски яйца с естествена боя
Техника, останала през поколенията. Зеленчуци, билки, плодове, подправки... Всички те могат да се превърнат в чудесни бои за нашите яйца. Пробвайте да постигнете желаните цветове с червено зеле, цвекло, чай от каркаде, спанак или коприва. Много възможности, с които да придадем на нашите великденски яйца красиви и естествени нюанси, като за повече детайл могат да се използват различни цветни листенца за декорация.
 
Великден е празник на вдъхновението и изобилстващите възможности. Развихрете вашето въображение и изненадвайте както себе си, така и любимите хора. А ние от Viva Credit ще се радваме да видим колко сте изобретателни и талантливи. Споделете с нас вашите семейни хитрини, изпробвани методи или нови експерименти. Нека споделяме идеи и вдъхновение заедно.