В Деня на жената Viva Credit подкрепя „Една от 8“

Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд и заплащането му. 150 години по-късно жените отново са изправени пред огромно предизвикателство. Този път това е коварна болест. Ракът на гърдата е най-често срещаният рак при жените по целия свят. Официалната статистика сочи, че в България с този тумор е една от 22 жени. В САЩ засегнатите са 1 на всеки 8 жени.

За 8-ми март ние във Viva Credit избрахме да подкрепим хилядите смели жени, борещи се със страшната диагноза. Даряваме 1 000 лв. на фондация „Една от 8“. Организацията, създадена от обичаното телевизионно лице Нана Гладуиш, цели да повишава информираността в обществото относно рака на гърдата, но и актично да подкрепя жертвите на болестта – безплатни профилактични прегледи, закупуване на перуки, групи за взаимопомощ, йога класове, арт ателиета и много други активности. Може да научите повече за „Една от 8“, включително как лично да помогнете, на Интернет страницата им: http://ednaot8.bg/, или във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/ednaot8.

Ракът на гърдата е най-често срещаният рак при жените по целия свят. Това е и основната причина за смърт от рак сред жените в световен мащаб. Над половината жени с рак на гърдата у нас не знаят за заболяването си. Най-значимите рискови фактори за развиване на рак на гърдата са напредването на възрастта, женският пол, а при някои хора и семейна наследственост на заболяването. Над 80% от случаите на рак на гърдата са при жени на възраст над 50 г. Близо половината от всичките диагнози са във възрастовата група 50-69 г.